Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u diverse vragen en antwoorden die betrekking hebben op onze zeilvakantie en de zeiltheorie. Wordt uw vraag niet hieronder beantwoord, gebruik dan ons contactformulier om deze vraag te stellen.

Zeilvakanties


Kan ons kind ook thuis overnachten, in plaats van intern?
Het is beslist geen noodzaak dat uw kind bij ons overnacht. Wanneer u in de buurt woont of logeert kan u ervoor kiezen om uw kind na het zeilen weer op te halen.
Hoe gaat de betaling in zijn werk?
Na de boeking dient u binnen 14 dagen een aanbetaling te doen van 40%, het restbedrag dient een maand voor aanvang van de cursus te zijn voldaan.
Alle weken van de RS-Feva en Splash/ Pico zitten bijna vol, terwijl bij de Valk/Randmeer cursus alle weken nog beschikbaar zijn. Hoe kan dit?
Aan de Valk/Randmeer cursus kunnen 64 kinderen deelnemen, terwijl bij de Splash/Pico maar 17 en in de RS-Feva maar 26 kinderen kunnen deelnemen. Gedurende 8 weken in de zomer zit de Valk/Randmeer cursus echter ook vaak geheel vol.
Vrienden zeggen dat je in een Valk/ Randmeer minder leert dan in een Splash/Pico of RS-Feva, klopt dit?
Nee, dit klopt niet. De Valk/Randmeer cursus is de meest uitgebreide opleiding die wij aanbieden. Wanneer je in deze boten kunt zeilen kun je in alle boten op de Nederlandse binnen wateren zeilen. Je bent dan gewend aan een grotere zeilboot met zijn specifieke tuigage. Beide andere boottypes zijn kleiner en hebben een ander tuigage. Wat inhoudt dat je nog niet kunt zeilen in een Valk/Randmeer, terwijl dit wel de meest voorkomende boten zijn op de Nederlandse meren.
Wat is een logische stap na de Optimist?
Dit is zeer afhankelijk van wat uw zoon of dochter zelf wil. Sommigen willen naar de Valk/Randmeer, anderen willen naar de RS-Feva. Twijfelt u over de juiste cursus neem dan telefonisch contact met ons op.
Ik twijfel voor welke cursus ik het beste kan opgeven?
U kunt in dit geval het beste ons even bellen. Zodat wij in overleg kunnen bepalen welke cursus het meeste geschikt is voor uw kind.
Mijn kind is allergisch, kan ik het dan opgeven voor een zeilweek?
We kunnen aangepast koken wanneer we weten wat uw kind wel en niet mag hebben. Verder kan meegebracht eten bij ons in de koeling bewaard worden.
Is vegatarisch eten mogelijk?
Ja dit is mogelijk, meld dit bij boeking en/of aankomst op de zeilschool.
Hoe gaan jullie om met heimwee?
Als een kind heimwee heeft, overleggen we altijd met de ouders. Samen bespreken we de te volgen strategie.
Mag mijn kind naar huis bellen?
Natuurlijk mag dat. Wanneer de ouders zelf willen bellen kan dat ook.
Kan de zeilweek worden geannuleerd?
Ja, dat kan. U krijgt uw geld terug, wanneer u vooraf een annuleringsverzekering heeft afgesloten.
Hoeveel zakgeld moet ik meegeven?
Zakgeld is niet verplicht, maar wel handig. Het geeft kinderen en jongeren een gevoel van zelfstandigheid. We adviseren een bedrag rond de 15 euro. De optimisten leveren hun zakgeld bij ons in, op deze manier houden wij hun uitgaven bij. Na afloop van de week krijgen ze terug wat er over is. Op deze manier raken ze hun geld niet kwijt. De rest van de cursisten houden het in eigen bezit, omdat ze soms naar een dorpje gaan.
Als je niet op De Veenhoop verblijft maar toch de cursus doet, hoe zit het dan met de maaltijden?
Uw kind moet zelf een lunchpakket meenemen. Het is mogelijk om 's avonds warm te eten, maar dat moet dan wel bij de boeking van de zeilweek worden gemeld.
Hoe worden de kamers ingedeeld?
Naar leeftijd en sekse.
Hoe worden de boten verdeeld?
Naar niveau en leeftijd.
Hoe is de verhouding leiding - kinderen?
Eén instructeur op drie tot vier kinderen.
Is er een camping of een haven in de buurt?
Ja, op ongeveer 200 meter van de zeilschool.
Mijn dochter is 15 jaar maar wil bij de groep van 16 t/m 19-jarigen, is dit mogelijk?
Ja, dit is in overleg mogelijk.
Speciaal voor optimisten: Wat als mijn kind 's nachts niet zindelijk is?
In overleg met de ouders kiezen we voor de beste oplossing voor uw kind.
Wat houdt het annuleringsfonds in?
Het kan gebeuren dat u de zeilweek voor u of uw kinderen reeds lang van tevoren hebt geboekt. U en de kinderen zien reikhalzend uit naar de komende zeilweek. En dan gebeurt er plotseling iets, waardoor de zeilweek niet door kan gaan. Wat nu? Geld weg? Dat hoeft niet. Door deel te nemen aan het annuleringsfonds van Zeilschool De Veenhoop kan men zich de normaal geldende kosten van een gedwongen annulering besparen. Vergoeding via het annuleringsfonds van Zeilschool De Veenhoop geldt alleen indien één van de volgende redenen van toepassing is: • Plotselinge ziekte en/of ongevallen m.b.t. degene die komt zeilen. Doktersverklaring vereist. • Ernstige ziekte of sterfgeval in de niet meereizende familie (1e of 2e graad). • Onvrijwillige werkloosheid van de kostwinner. • In geval dat annulering noodzakelijk is, maar genoemde bepalingen niet van toepassing zijn, zal in overleg met de reserverende getracht worden een passende regeling te treffen. • Het annuleringsfonds is geldig tot de dag van aankomst. Deelname aan het annuleringsfonds gebeurt automatisch. Wilt u hier geen gebruik van maken dan kunt u het vinkje uitzetten. De kosten van deelname bedragen 4% over het totaal verschuldigde bedrag van de geboekte zeilweek. Maakt u geen gebruik van het annuleringsfonds dan zijn de algemene voorwaarden van de HISWA van kracht
Wanneer ik me voor de Valk/Randmeer cursus inschrijf, in welke boot kom ik dan?
Onze kielboot vloot bestaat uit 8 Valken en 8 Randmeren, eigenvaardigheid niveau IV zeilt standaard in de Valk. De overgebleven Valken en Randmeren worden verdeeld. Wij doen ons best een ieder minimaal een halve week in de Randmeer te laten zeilen.

Zeiltheorie


Hoe leer ik zeilen?
Om te kunnen zeilen moet je het eerst geleerd hebben. Dit kan je leren van familie of vrienden, maar je kunt ook naar een zeilschool. Hier krijg je een hele week les in zeilen. Je krijgt theorielessen, maar vooral een heleboel gezelligheid en plezier. Je kunt ook verschillende zeildiploma’s halen. Deze worden uitgegeven door het CWO, stichting commissie watersport opleidingen. Zij geven diploma’s in veel verschillende categorieën: kielboot, zoals een Valk, zwaardboot, zoals een Splash en Jeugdzeilen, zoals een Optimist. Je kunt in elke categorie 3 of meer diploma’s halen. Voordat je zo’n diploma krijgt moet je wel aan verschillende eisen voldoen. Bekijk onze zeilcursussen op deze site en schrijf je in!
Waardoor kun je zeilen?
Als je in je zeilbootje stapt, ga je natuurlijk niet zomaar vooruit. Het belangrijkste wat je daarvoor nodig hebt is wind! Vroeger was alleen directe voortdrijving van de wind mogelijk. Dit kwam omdat het zeil uit een vierkante lap bestond, die door een dwarshout op de mast werd opgehangen. Later werden mast en zeilen met meer bewegingsvrijheid uitgevonden. Hierdoor konden verschillende koersen worden bevaren. De koersen: (hierbij kunnen de voorbeelden op het bord voor de klas worden getekend) - In de wind: De boot ligt met de punt tegen de wind in, de boot ligt bijna stil, of gaat zelfs achteruit als je maar lang genoeg blijft liggen. De zeilen hangen los en klapperen. - Aan de wind: De wind komt schuin van voren. Je moet je zeil strak aantrekken. Vanaf deze koers kun je ook overstag. Soms ga je op deze koers ook schuin met je boot. - Halve wind: Bij deze koers komt de wind recht van opzij. De zeilen staan buiten de boot, losser dan bij aan de wind. - Ruime wind: hierbij komt de wind schuin van achteren. Ruime wind is de koers waarmee bij veel boten de meeste snelheid kan worden gehaald. De zeilen staan ver buiten de boot. - Voor de wind: de wind komt recht van achteren. Het is hetzelfde als wind mee op de fiets. Je zeil staat zo ver mogelijk uit. Op deze koers kun je ook gijpen. Om zo goed mogelijk gebruik te kunnen maken van de wind, moet je dus steeds je zeilstanden aanpassen.
Wat zijn de belangrijkste zeiltermen?
Overstag: Een overstag betekent met de punt van je boot door de wind heen draaien. Dit doe je omdat je graag van de ene aan de windse koers naar de andere toe wilt. Een andere vorm van een overstag is een roll-tack. Hierbij probeer je met je gewicht de boot zo snel mogelijk door de wind heen te krijgen, zonder dat je zeil klappert. Hierdoor verlies je zo min mogelijk snelheid. Gijp: Als je een gijp maakt dan ga je met de kont van je boot door de wind heen. Dit kan op 2 koersen. Van ruime wind naar ruime wind, dit heet dan een s-gijp. Maar het kan ook van voor de wind naar voor de wind. Dit heet een rechtdoor gijp. Als je niet goed aan het opletten was tijdens dat je voor de wind aan het varen was en het zeil komt opeens over, dan was dat een klapgijp. Deze zijn wel gevaarlijk voor jezelf en je bemanning dus deze moet je proberen niet te maken. Bovenwinds: Gezien vanaf jouw boot is een punt waar de wind eerder komt een bovenwindspunt. Benedenwinds: Gezien vanaf jouw boot is een punt waar de wind later komt een benedenwindspunt. Hogerwal: Een punt, boei, steiger, wal waar de wind vandaag komt. Lagerwal: Een punt, boei, steiger, wal waar de wind naartoe blaast. Opkruisen: Een bovenwindsgelegenpunt kun je niet zomaar naartoe varen, je kunt niet tegen de wind invaren! Daarom moet je kruisen. Dit betekent dat je van aan de wind, naar aan de wind zeilt
Wat zijn de handige knopen?
Aan boord van een zeilboot vind je heel veel verschillende lijnen en touwen. Deze moeten vaak worden vastgelegd. De touwen waarmee je, je boot vastmaakt aan de kant heten landvasten. De touwen waarmee je de zeilen bedient heten de schoten. Ook zijn er knopen om de touwen netjes op te bergen. Er zijn veel verschillende knopen. Ik ga jullie de meest gebruikte laten zien. De 8-knoop: Deze leg je aan het einde van je schoot, zodat deze niet door de katrol schiet. De mastworp: Hiermee leg je een lijn aan een paal of aan een mast vast. Als er spanning staat op de mastworp zal deze niet kunnen verschuiven. De paalsteek: Hiermee maak je een niet-schuivende lus aan het einde van een touw. Deze lus kun je dan bijvoorbeeld om een paal heen leggen. Ook is de paalsteek een goede knoop om je anker te borgen. De platte knoop: Met deze knoop kun je 2 touwen van gelijke dikte aan elkaar vastmaken. De schootsteek: Je kunt met de schootsteek 2 touwen van ongelijke dikte aan elkaar vastmaken. De halve steek: Dit is de simpelste knoop om te leggen. Het is eigelijk een gewone knoop. De halve steek wordt gebuikt om gaten te stoppen. Er is ook nog een dubbele halve steek. Dat zijn 2 halve steken over elkaar gelegd.
Hoe gaat wedstrijdzeilen in zijn werk?
Zeilen kun je doen als hobby, maar je kunt ook wedstrijdzeilen. Bijna alle type boten hebben ook een wedstrijdklasse. Tijdens een wedstrijd is het samenspel tussen de bemanningsleden heel belangrijk. Er is één leider, de stuurman. Hij of zij bepaald de koers en de positie in het wedstrijdveld. Verder bedient hij het grootzeil en helpt de fokkenist. De fokkenist bedient de fok en de spinnaker. Ook regelt hij de helling van de boot met zijn gewicht. Om sneller te varen tijdens een wedstrijd zijn er wel een paar trucs. Één daarvan is te zorgen dat je een glad onderwaterschip hebt. Zo heb je zo min mogelijk onderwater weerstand. De baan. De oudste wedstrijdbaan zijn 2 boeien. Één daarvan ligt bovenwinds. De andere ligt benedenwinds. Een bekende baan is de olympische baan, deze baan vaar je volgens de volgende volgorde: Start-1-2-3-1-3-finish. Er zijn ook heel veel verschillende races, een paar bekenden zijn: The Volvo Ocean race en Skûtsjensilen. Ook op de Olympische zomer spelen wordt er gezeild.